Trucuri de automotivare când lucrăm acasă
Zilele acestea se vorbește mult despre lucratul de acasă, unii sunt încântați, alții dimpotrivă. Vrem, nu vrem, mulți dintre noi suntem nevoiți să ne adaptăm acestui stil de muncă. Deși mai jos sunt și câteva recomandări legate de interacțiuni în afara casei, acestea nu se potrivesc pentru vremurile actuale, ci pentru cele normale, care vor reveni.
………………………………………………………………….
Pe la începuturile mele în munca de birou, când abia se auzise de freelancing sau lucrat de acasă, am fost implicată într-un proiect de relocare a companiei. În echipa pe care o coordonam era un designer de interior care lucra pe cont propriu și într-o zi, venind la biroul nostru, mi-a zis ca de-abia aștepta să se întâlnească cu noi și să iasă din casă. Neînțelegând ce o bucura de fapt, i-am mărturisit că pentru mine e un vis să pot lucra de acasă, ce n-aș da să am și eu norocul ăsta. Mi-a răspuns că ea ar fi bucuroasă să facem schimb, că lucrul de acasă nu este chiar așa raiul pe pământ cum cred eu. Nu am înțeles. După ani, am avut și eu perioade când am lucrat acasă sau combinat cu munca la birou. Și am înțeles.
Lucratul acasă poate funcționa destul de bine la început, bucuria de a avea flexibilitatea să-ți organizezi timpul și activitățile așa cum îți dorești și faptul că nu dai socoteală pentru asta, că poți să-ți permiți pauze fără niciun fel de vinovăție, să începi sau să termini ziua de lucru așa cum hotărăști și să te bucuri de libertatea pe care ți-o oferă acest stil de lucru sunt suficient de puternice ca să îți dea motivație și energie. Însă, fără grijă și o disciplină a muncii, motivația și energia de început slăbesc în timp și încep să fie resimțite și inconvenientele lucratului acasă.
Unul dintre riscurile de care e bine să fim conștienți atunci când lucrăm acasă este procrastinarea, de a lăsa pe mai târziu, de a ne lăsa distrași de activități neimportante sau care nu sunt prioritare, pentru că sunt la îndemână si pentru că ne permitem acest lux. Alte riscuri care pot aparea sunt scăderea energiei, pentru că nu este dozată eficient, o organizare deficitară, tendința de a te suprasolicita cu prea multe proiecte (dacă lucrezi pe cont propriu), precum și o apatie datorată lipsei interacțiunilor sociale, a comunicării față în față și a feedback-ului rapid pe care îl ai într-o echipă, ceea ce în timp duce la o lipsă de motivație. Pentru că a lucra de acasă este despre auto-motivare și auto-disciplină.
Desigur, nu suntem toți la fel și nu cred în rețete valabile pentru toată lumea, cu toate acestea, atât din experiența mea, cât și a altora, cred că sunt câteva aspecte care pot oferi câteva direcții pentru a face față provocărilor lucratului de acasă, a păstra energia și a rămâne motivați.

STABILESTE UN PROGRAM DE LUCRU
Alocă un timp de lucru zilnic de ca și cum ai fi la birou, un interval orar, un program pe care îl dedici activităților pe care le ai de realizat și pe care să îl respecți în mare măsură în ciuda tentațiilor care apar. Desigur, dacă tot ai flexibilitatea de timp pe care ți-ai dorit-o, din când în când poate îți permiți mici abateri, dar atenție să nu se transforme în obicei.
Când lucrezi acasă și nu dai socoteala altcuiva pentru cum petreci timpul, există pericolul să procrastinezi, să eviți acele etape neplăcute inerente oricărei activități, precum efortul necesar, luarea sau asumarea deciziilor mai dificile (fără sa te poți consulta cu cineva), și să le lași pe mai târziu. Acasă ne fură mult mai ușor peisajul și ne lăsăm distrași de acesta ca mecanism de apărare împotriva anxietății sau frustrării provocate de efort, decizii, incertitudinea procesului, sau chiar a rezultatului. Un program regulat ajută la crearea unei discipline de lucru și la urmărirea progresului cu mai mare ușurință, precum și la auto-responsabilizare.
INCEPE ZIUA CU O ACTIVITATE CARE PRESUPUNE ENERGIZARE FIZICA
Lucratul acasă înseamnă mai puțină mișcare, fapt care nu face bine pe termen lung la sănătate, dar care are efecte în timp și asupra motivației. Exercițiile de înviorare te vor pune într-o stare de acțiune, spre exemplu 10-15 minute de yoga, un jogging scurt în jurul blocului sau orice altceva care înseamnă activitate fizică te vor energiza și îți vor da un tonus potrivit unei noi zile de lucru.
PLANIFICA, STABILESTE OBIECTIVE ȘI AI RESPECT PENTRU TIMPUL TAU
Când lucrezi acasă și îți faci propriul program, există riscul să nu îți planifici activitățile eficient, să pară că ai timp să le faci pe toate, să dai curs diverselor solicitări care nu au legătură cu munca ta, să le rotești în funcție de ce mai apare, să le înghesui și să pierzi controlul. Munca de acasă nu înseamnă timp nelimitat și e bine să fie un echilibru între timpul alocat lucrului, alte activități/ responsabilități la fel de importante din viața ta și relaxare. Ține cont de faptul că resursele de energie, precum și timpul (singura resursă neregenerabilă) sunt limitate.
La sfârșitul zilei de lucru, stabilește-ți obiectivele și activitățile pentru ziua următoare, precum și timpul estimat pe care îl vei aloca pentru fiecare. Pentru 15-20 minute, gândește-te ce presupune fiecare sarcină, trece în revistă părțile plăcute și mai puțin plăcute pentru realizarea acesteia, rezultatele așteptate și ce înseamnă ele pentru tine, scopul final.
Reflectează la contribuția pe care o aduci având această realizare, spre exemplu, poate are un impact social sau asupra unei companii și imaginează-ți cum te vei simți atunci când sarcina e îndeplinită. Aceste mici trucuri te ajută să fii conștient de efortul necesar, fără de care nu se poate pentru realizarea acestei sarcini, dar și de satisfacția rezultatului, astfel crește motivația și disconfortul e mai ușor de suportat.
BUCURA-TE DE PROGRES SI OFERA-TI O RECOMPENSA
Împarte obiectivele mari în obiective mai mici, felicită-te și oferă-ți o recompensă la finalizarea fiecaruia. O parte importantă în motivarea proprie este sentimentul că progresezi și că ai reușite pe parcurs. Rezultatele pozitive ne fac să continuăm. Recompensa poate fi orice care îți face plăcere, o înghețată, o bucățică de ciocolată, însoțită de o vorbă bună de felicitare, un smiley face desenat pe agendă, un filmuleț pe youtube, o plimbare de 15 minute.
Pauzele, de asemenea, sunt importante și un prilej de reîncărcare, și este bine să fie regulate și să nu fie ignorate. Spre exemplu, la fiecare oră, ia o pauză de 10-15 minute sau aplică tehnica Pomodoro, o metodă de gestionare a timpului, care spune ca la fiecare 25 de minute să iei o pauză de câteva minute.
INTERACTIONEAZA CU ALTI OAMENI
Pe cât posibil, din când în când, stabilește întâlniri, ieșiri la masă cu oameni care au un program similar, cu care poți să schimbi impresii sau participă la programe și evenimente unde poți întâlni persoane cu care ai interese comune. Suntem ființe sociale și nevoia de a fi în contact cu ceilalți este firească, iar lucratul acasă înseamnă o oarecare izolare, care în timp poate fi nesănătoasă atât la nivel personal, dar și profesional, prin limitarea orizontului.
Construiește o rețea de oameni cu care poți să comunici în timpul zilei, să schimbi impresii și să te consulți, chiar dacă sporadic. Rețelele sociale ajută, iar folosite cu măsură pentru divertisment și în scop util, reprezintă un mijloc de informare, conectare, interacțiune și comunicare.
DIVERSIFICA AMBIENTUL
Deși lucratul acasă are avantajele sale și economisește timpul alocat deplasării sau cel dedicat interacțiunilor, nevoia de diversificare și de ieșire din rutină este firească. Combină lucratul de acasă cu alte locuri și, din fericire, nu ducem lipsă de locuri pe care freelancerii le găsesc confortabile și pe care le frecventează regulat. Spre exemplu, stabilește o zi sau două pe săptămână să mergi în astfel de locuri. De asemenea, din când în cînd vino cu ceva nou, fă o schimbare în propriul spațiu de lucru, spre exemplu, o floare, un miros nou, un tablou nou, un obiect de mobilier, pentru a împrospăta atmosfera.
IN FINAL, PROFITA DE AVANTAJELE LUCRATULUI DE ACASA
A lucra acasă îți oferă avantaje pe care cel mai probabil nu le ai la birou și pentru a păstra motivația e bine să nu uiti acest lucru și să profiți de ele. Îți poți permite să aloci un timp pentru a citi și învăța ceva nou, să participi la un curs online, să te bucuri de soare în parc, să îți iei o jumatate de zi liberă, să mergi la un film în mijlocul zilei. Din experiență, dacă alegi să mergi la film în mijlocul zilei, să ții cont că asta înseamnă sfârșitul zilei de lucru, odată ce ai ajuns acasă e puțin probabil să mai deschizi laptop-ul. Prin urmare, cu măsură, dar musai încercat din când în când! 😊
Dacă ți-a plăcut acest articol, te rog apreciază pagina mea de facebook unde poți să vezi cele mai recente evenimente și noutăți.