Acum nici o lună viața noastră arăta altfel. Ne adaptăm din mers unei realități care a venit peste noi cu o forță copleșitoare. Mai presus de pericolele economice, importante și deloc de neglijat, este amenințată însăși viața. A noastră și a celor dragi. Este o chestiune de supraviețuire. Pentru cei mai mulți dintre noi, stilul de viață s-a schimbat, ne raportăm diferit unii la alții, suntem împreună, dar separat și, cu siguranță, starea de spirit a fost afectată.
Trăim emoții intense, frică, angoasă, deznădejde, frustrare și un sentiment de neputință. În aceste condiții, cum ne menținem echilibrul emoțional, cum facem față anxietății și cum ne găsim resursele pentru a fi funcționali? Reziliența este capacitatea noastră de a depăși momente grele, traumatice, forța psihică de a face față emoțiilor și gândurilor care însoțesc astfel de evenimente.
În continuare sunt prezentate câteva modalități care ne vor ajuta să ne menținem echilibrul, să ne regăsim optimismul și să ne păstrăm speranța:
Controlul gândurilor
- Conștientizarea gândurilor negative și fataliste. În realitate, nu incertitudinea ne face anxioși, ci certitudinea că acel lucru rău se va întâmpla. Frica este normală și ne ajută să ne luăm măsurile necesare pentru a avea grijă de noi și ceilalți. Important este s-o menținem în limite rezonabile pentru a putea gestiona realitatea și a funcționa. Așa cum e posibil ca ceva rău să se întâmple, tot așa este posibil să nu se întâmple sau consecințele să nu fie dramatice. În realitate, nu știm dacă se vor adeveri aceste gânduri și este bine să ne amintim acest lucru atunci când ne copleșesc. Stresul scade imunitatea și, pe cât posibil, este bine să nu-l alimentăm inutil.
- Limitarea și contra-balansarea știrilor negative cu știri pozitive. Știrile pozitive există și sunt numeroase, spre exemplu, cazuri de succes, soluții financiare sau profesionale, exemple de persoane peste 100 de ani care au depășit boala sau statistici încurajatoare. Așa cum negarea realității nu ne ajută, deoarece nu putem rezolva problema sau nu putem lua măsuri pentru a ne proteja, tot așa o concentrare excesivă pe știrile negative care circulă din plin zilele acestea nu face decât să sporească anxietatea.
- Adoptarea unei mentalități inovatoare și orientată spre soluții, continuarea proiectelor personale și profesionale și dezvoltarea lor într-o formă nouă și creativă adaptată actualelor condiții. Situația este temporară, chiar dacă provocările sunt foarte mari. Pentru multe dintre scenarii, există soluții. Este posibil ca acum, forțați de situație, să vedem lucrurile dintr-o altă perspectivă, care să dea acestor proiecte un suflu nou, îmbunătățit, la care în condiții normale nu ne-am fi gândit. Multe invenții și inovații s-au născut din nevoie, din condiții precare și poate soluțiile găsite acum ne vor duce cu un pas înainte pe scara evoluției și ne vor face mândri de noi, de capacitățile noastre creative și adaptative.
Activități regulate & exerciții fizice pentru întărirea imunității
- Stabilirea unei rutine zilnice de lucru și de relaxare/ recreare. Dacă lucrăm acasă, pe cât posibil este bine să respectăm un orar, să urmărim rezultatele și sa luăm pauze. Atenție la comunicarea si activitățile online, deși esențiale, pot fi și obositoare și este nevoie de o filtrare și dozare cu grijă. De asemenea, în această perioadă, este bine să includem în programul nostru activități care ne fac plăcere, pe care poate le-am amânat de atâtea ori din lipsă de timp. Poate fi momentul pentru dezvoltarea unor abilități, învățarea unei limbi străine, participarea la un curs online, bucuria unui dans în casă. Rutina ne dă un sentiment de control și de previzibil, care ne ajută subtil să avem mai multă încredere în viitor și diminuează sentimentul de neputință.
- Întărirea imunității prin adoptarea unui program regulat de exerciții fizice. Activitățile fizice ne dau un tonus mai bun, ne ajută să ne eliberăm mintea de gânduri negative, să ne păstrăm optimismul și să gestionăm mai eficient provocările zilnice. Este demonstrat că un psihic puternic este strâns legat de o imunitate ridicată. Chiar si 15 minute pe zi de yoga, pilates, flotări, genoflexiuni contează. Seara câteva minute de dans reduc tensiunea, ne amintesc de bucuriile vieții și ne pregătesc pentru somn.
Conectare, implicare și recunoștință
- Conectarea cu cei dragi, prietenii, cunoștințele. Întotdeauna împreună am fost mai puternici, am putut face față adversităților și ne-am simțit mai protejați. De asemenea, cu cei apropiați putem vorbi despre vulnerabilitățile noastre, temerile firești și ne putem sprijini reciproc. Pe lângă sentimentul de comunitate, o vorbă bună pe care o primim sau o oferim, realizarea unor activități împreună ajută și la crearea unei rutine. Putem să exersăm o limbă străină împreună, să povestim un film, să realizăm un program comun de exerciții fizice, să vorbim despre ce am citit acum câteva ore, să stăm la o șuetă la cafeaua de dimineață.
- Altruismul și solidaritatea, atât cât poate fiecare, creează sentimentul că avem o contribuție pozitivă în aceasta situație, că suntem de folos altora și oferă recompense emoționale foarte mari. Pe lângă cultivarea unui caracter frumos și benefic social, atunci când suntem altruiști, avem și beneficii chimice care îmbunătățesc starea psihică și ajută la creșterea imunității. Când suntem altruiști se secretă oxitocina, hormonul atașamentului și iubirii. Cu cât nivelul de oxitocină este mai mare, cu atât crește și nivelul serotoninei, hormonul fericirii, și dopaminei, hormonul plăcerii. Practic, cu un nivel crescut al acestor hormoni, starea noastră emoțională are doar de câștigat.
- Exprimarea recunoștinței contribuie la creșterea încrederii în viață, în ceilalți, în forțele noastre și ne ajută să depășim sentimentul de neputință. La finalul fiecărei zile, enumerarea pe o foaie de hârtie a trei lucruri oricât de mici (o vorbă bună pe care ne-a spus-o cineva, o melodie care ne-a înveselit, sănătatea de care ne bucurăm în acest moment, zâmbetul cuiva drag etc) pentru care suntem recunoscători ne ajută să punem lucrurile în perspectivă și este incredibil cât de mult acest simplu obicei, realizat în mod repetat, ne va ajuta să ne bucurăm de ce avem în acest moment, de cei din jur și ne va crește optimismul și buna dispoziție.
Și nu în ultimul rând, să nu uităm că sunt zile și zile. Este în regulă să ne temem și nu avem cum să evităm stresul în totalitate. În același timp, dacă astăzi ne este mai greu, este foarte posibil ca mâine să vedem lucrurile într-o lumină mai optimistă.
Un gând despre „Forța psihică, echilibrul emoțional și imunitatea”