Timp de citire = 8 minute
O floare care nu înfloreşte are ceva trist. Nu îşi împlineşte fix menirea ei. Câtă bucurie însă atunci când e pe cale să înflorească, cât suspans în pregătire, înmugurire şi apoi momentul culminant când frumuseţea se răspândeşte împrejur.
Unul dintre momentele din adolescenţa mea pe care mi le amintesc cu plăcere era acela când superbul crin roşu îşi facea apariţia în fiecare iarnă / primăvară, mugurii creşteau, se alungeau, iar ziua în care prima floare se deschidea uşor avea o încărcătură aparte. Discreţia roşului din interior care se întrezărea, încă amestecat cu verde, avea să se desăvârşească într-o explozie roşie care ne bucura sufletul. După ce ne impresiona prin firescul său, cu umilinţă şi împlinire, crinul avea nevoie de o perioadă de repaus pentru a înflori și anul următor.
Ți se întâmplă să ai impresia ca nu ești acolo unde ai vrea să fii, dar mai ales unde meriți să fii? În carieră, în viața personală, în general, în viața ta? Că poți mai mult, că vrei mai mult, dar dintr-un motiv sau altul, lucrurile nu se leagă și oportunitățile se evaporă înainte de a le da curs? Dintr-o inerție cu care te-ai obișnuit viața merge înainte, dar nu așa cum ți-ai dori. Pe scurt, să ți se pară că ești sub potențialul tău ca o floare care nu înflorește?
Probabil ai identificat câteva zone în care ai putea să faci schimbări, să-ți îmbunătățești abilitățile și să evoluezi. Poate ai nevoie de mai multă încredere în tine, să riști mai mult, să îți iei inima în dinți și să ai curajul sa susții prezentarea care poate te-ar propulsa în carieră, să ceri o mărire de salariu, să cauți alt job, să începi o afacere pe cont propriu sau să o iei de la capăt. Poate în relații este nevoie să fii mai îndrăzneț sau să comunici mai asertiv, să zici NU atunci când limitele îți sunt încălcate sau când ți se cere prea mult. Sau poate chiar nu știi de unde s-o apuci.
Ai citit multe articole de dezvoltare personală, despre cum să ai încrederea în tine, cum să ieși din zona de confort și să îţi spui afirmaţii şi încurajări, pe moment ai o stare de bine și capătă sens, dar o doua zi parcă totul se evaporă, revii la realitatea atât de familiară și amâni până la următorul articol.
Din lucrul cu mine însămi, dar și cu alți oameni, am observat că sunt câteva direcții în care e bine să ne uităm atunci când ne dorim să evoluăm și să ne atingem potențialul. Prima și cea mai importantă este să o luăm ușor, cu răbdare și blândețe față de noi înșine. Schimbarea ia timp. În același timp, este necesar să ne uităm la noi cu luciditate, să identificăm convingerile și obiceiurile pe care le-am adoptat demult, când poate ne erau folositoare sau poate doar pentru că așa ne-am obișnuit, dar acum nu ne mai sunt de folos.
Conștientizarea este primul pas, dar este doar primul. Evoluția presupune, pe lângă revelații și cunoaștere de sine, schimbări mici și mari, motivație și perseverență. Și da, încredere că este posibil să realizezi ce ți-ai propus, și, în mod paradoxal, că poți să îți asumi eșecul, să te obișnuiești cu a pierde și să o iei de la capăt.
Încrederea în sine şi gestionarea eşecului

Într-o întâlnire cu studenții de la Oxford, bătrânul și versatul om de afaceri Warren Buffett este întrebat ce ar face dacă afacerile sale nu ar mai merge și ar pierde tot. Râzând, răspunde relaxat că nu ar fi nicio tragedie, așa cum a făcut afaceri și bani până acum, așa ar putea și de acum încolo și ar avea încredere că, dacă ar lua-o de la capăt, ar ști ce să facă pentru a avea succes. Probabil nu s-ar mai plimba cu avionul privat pentru o vreme, dar cu siguranță ar putea să înceapă și să reușească din nou.
Ce este așa de extraordinar în răspunsul lui Warren Buffet? Faptul că are încredere în abilitățile sale, exersate și testate cu succes până în prezent, nu îi este teamă de eșec şi i se pare chiar o provocare s-o ia de la capăt. Pentru că încrederea în sine înseamnă a renunța la un perfecționism dătător de anxietate, care nu face casă bună cu greșeala și cu îmbrățișarea eșecului ca sursă de creștere. Pentru că eșecul se întâmplă, oricât am dori să-l evităm.
Desigur, asta nu înseamnă s-o ținem din eșec în eșec, de aceea este bine să ne calibrăm așteptările, să ne cunoaștem punctele tari, dar și pe cele slabe, să ne stabilim obiective realiste și acțiuni concrete pentru a le îndeplini, pentru a maximiza succesul și minimiza riscurile. Fără a ne asuma riscuri, care prin definiție, înseamnă o posibilitate de eșec, fără a învăța din greșeli, este aproape imposibil să avem succes.
Neîncrederea în sine vine de multe ori și din dorința de a nu fi respinși, de a nu dezamăgi, de a nu ne face de râs, de a nu fi ridicoli în cazul în care se întâmplă să nu fie așa cum ne-am așteptat sau cum s-au așteptat ceilalți. De multe ori, avem așteptări nerealiste de la noi și de la cei din jur. Este Warren Buffett preocupat de ce spun ceilalți în cazul în care pierde tot? Pare că nu. Pentru că știe că succesul său nu a fost întâmplător.
De câte ori nu v-ați putut bucura cu adevărat în adâncul sufletul vostru pentru o reușită, uneori chiar mică, pentru că vi s-a părut că nu o meritați, că ea se datorează mai mult întâmplării decât propriilor forțe? În psihologie, se numește sindromul impostorului și cei care suferă de acesta consideră că reușitele nu sunt pe drept meritate și nu au o contribuție reală la obținerea lor.
De ce se întâmplă acest lucru? Tendința spre perfecționism, teama de eșec sau minimizarea reușitelor (eh, nu a fost mare lucru!) joacă un rol important pentru cei care suferă de sindromul impostorului și conduc la anxietate, încredere în sine mică și chiar depresie. Și, prin urmare, ne împiedică să explorăm potențiale oportunități și manifestarea autentică și cu sens în viață.
Mentalitatea de învingător

Alex Honnold este un tânăr cățărător, care are la activ multe realizări, cea mai notorie fiind escaladarea unui munte de 914 metri fără coardă. Da, făra cordă, iar acest, dacă putem să-i spunem, sport se numeste cățărare “free solo”. Care au fost ingredientele reușitei lui? În primul rând, un obiectiv, acela de escalada fără coardă acest munte. Apoi, foarte multă muncă și perseverență, s-a pregătit 3 ani, timp în care, deși au fost momente dificile, nu s-a descurajat în fața greutăților și, pentru că un pas greșit l-ar fi costat viața, nu a lăsat nimic la voia întâmplării.
Alex Hannold acordă un rol foarte mare vizualizării reușitelor în etapa de pregătire. Vizualizarea traseului în detaliu, a fiecărei mișcări pe care o face sau o va face, postura corpului și a modului în care va reuși să se cațăre mai sus și tot mai sus a fost parte consistentă în antrenamentul său. Îndoiala este precursorul fricii, iar el nu-și permitea ca, în momente de maximă tensiune, ezitarea să ia locul preciziei și a siguranței de sine.
Sigur, cel mai probabil, cei mai mulți dintre noi nu ne dorim astfel de performanțe pentru care, în afară de o pregătire acerbă, este nevoie de calități fizice deosebite. Nu ne dorim să fim nici ca Alex Hannold, probabil nici ca Warren Buffett, dar ne putem inspira din aceste exemple pentru a ne cunoaște pe noi mai bine și a înțelege ce este necesar pentru a avea o mentalitate de învingător.
Mentalitatea de învingător ne va învăța că înainte de o reușită sunt multe încercări și eșecuri, care ne vor pregăti să fim mai puternici, și care, de multe ori, ne oferă povești de care ne vom aminti probabil cu plăcere mai târziu.
Poate cea mai importantă calitate a unei mentalități de învingător este nerenunțarea. Îmi amintesc că acum mulți ani, la finalul unui eveniment urmat de o sesiune de autografe, am rugat autorul să îmi scrie ca dedicație cel mai important sfat pe care l-ar da cuiva. După un moment de gândire, acesta a fost: “Never give up”. Da, ok, am fost puțin dezamăgită, aveam nevoie de ceva mai palpabil, fă aia sau ailaltă, dar între timp în viața mea s-au întâmplat multe și cred ca este unul dintre cele mai bune sfaturi pe care le-am primit vreodată.
Never give up!
Dacă ți-a plăcut acest articol, te rog apreciază pagina mea de facebook unde poți să vezi cele mai recente noutăți.
………………………..
Îți dorești să-ți atingi potențialul? Te aștept la o serie de 4 ateliere interactive care vor oferi momente “aha” și revelații despre tine, precum și instrumente care te vor ajuta să fii încrezător în puterile tale și să gestionezi momentele dificile, pentru a-ți da voie să înflorești.